Cornea Bank Budapest
fs_icon

A módszer

A donor szűrés szempontjai

A Cornea Bank Budapest nemzetközileg kidolgozott és meghatározott módszertani, működési és minőségi protokollal rendelkezik, amely garantált minőséget biztosít a sebészeti beavatkozásokhoz kiadott szaruhártyáknál.
Olyan szövet, amely veszélyeztetheti a recipiens (és a cornea bank dolgozóinak) egészségét, nem kerülhet feldolgozásra, tárolásra, és beültetésre. A szaruhártya transzplantáció előtti kontraindikációs lista a European Eye Bank Association (EEBA) éves frissítésű ajánlását követve tartalmazza azokat a vírusos és baktériumos fertőzéseket, központi idegrendszeri rendellenességeket, malignus megbetegedéseket és szembetegségeket, melyek közül bármelyik megléte kizárja a cornea eltávolítás, tárolás és felhasználás lehetőségét.
A donor cornea vizsgálatát a Cornea Bank munkatársa végzi el a helyszínen még az eltávolítás előtt, és ezt figyelembe véve dönt annak alkalmasságáról. A vizsgálat során a szaruhártya általános állapotáról, az epithélium esetleges sérüléseiről, a stroma átlátszóságáról győződünk meg, és ezeket a megfelelő nyomtatványon is rögzítjük.
Itt már ki lehet szűrni egyes elváltozásokat, amelyek alkalmatlanná teszik a corneát beültetésre, így pl. keratoconus, homályok, ill. beszűrődések a stromában, neovascularizáció, pigmentszemcsék v. precipitátumok, pterygium, korábbi intraokuláris műtét nyoma, stb. Amennyiben kóros elváltozást látunk, a cornea eltávolításra sem kerül.
Ha hámhiány látható a corneán, az beültetésre még alkalmas lehet (a hiány mértéke alapján lehet dönteni az eltávolítás mellőzéséről). A tápoldatban történő tárolás során ugyanis néhány epithelsejt réteg rendszerint leválik, így a friss corneán levő 6-7 epithel rétegből egy 7-10 napos tárolás után már csak kb. 2-3 réteg marad meg. Az epithelsejtek hordozzák a HLA-A, B és C antigének legnagyobb részét a cornea egyes rétegei közül, így e rétegek számának csökkenése még a cornea átültetés utáni túlélését is javíthatja.
Az alkalmasnak ítélt szaruhártyák in situ corneaeltávolítás után a laboratóriumba kerülnek.

 

Szerológiai vizsgálatok

A nemzetközi és a magyar előírásoknak megfelelően a donorok hepatitisz B és C, HIV I/II és szifilisz (Treponema) szűrésen esnek át.
A vizsgálatok alapján átlagosan 3-4%-os a hepatitisz pozitivitás.
Bár HIV pozitivitás a vizsgálataink során eddig még nem fordult elő, a HIV szűrés jelentőségét abból a szempontból is szeretnénk hangsúlyozni, hogy bár még nem írták le AIDS betegség keratoplasztikával történő átvitelét, viszont HIV vírust könnyből, konjunktíváról, sőt corneáról is sikerült már izolálni.
Beültetésre csak negatív szerológiai eredményekkel rendelkező szaruhártyák kerülhetnek.

 

 

Az oldalon való kereséshez nyomja meg
a  Ctrl  F  billentyűt, a képernyőn erre
(alul vagy fent) megjelenik a keresés opció.
info@corneabank.hu

Ajánlott képernyő felbontás 1024x768 vagy nagyobb
   - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
A honlapon használt egyes elemek használatáról:
- A legfelső sor: (jobb oldalon) frissítés: az aktuális frissítés elvégezhető,
a gyengénlátóknak készült lapokhoz juthat a bal felső sarokban lévő ikonról,
itt a betüméret  gombokkal nagyobb méretben is olvashat ill. azt visszaállíthatja,
a nyelvikonra kattintva  választhat nyelvet.
- A főmenü sor alatt: a bal oldali széles hasáb az aktuális tartalom területe,
   a jobb oldali keskeny hasáb a főmenüsor melletti navigálási lehetőségeket biztosítja:
   a vissza gombbal az előző oldalra juthatunk,
   a keresés funkcióra itt ad információt az oldal,
   a függőleges menü: a főmenüsor aktuális menüi itt is mindig megtalálhatóak,
   a Google keresés: a Google-ban való keresés a honlapon belül innen.