Cornea Bank Budapest
fs_icon

A cornea bankok kialakulása és története

Az első sikeres szaruhártya-átültetést 1905. december 7-én egy 11 éves fiúból egy 43 éves férfiba Dr. Eduard Konrad Zirm (1863-1944), az olmützi kórház osztrák származású szemész főorvosa végezte el. Bár a két átültetett szaruhártyából az egyikkel komplikációk adódtak, a másik egészen a beteg haláláig átlátszó maradt. A módszert a szintén osztrák származású Dr. Anton Elschnig (1863-1939), a Prágai Egyetem Szemészeti Klinikájának vezetője és professzora fejlesztette tovább, és 1919-ben kollégáival már több, mint száz ilyen műtétről tudtak beszámolni, melyek tíz százaléka sikeres volt.

Bár a szembetegségek gyógyításának ez a technikája csak a harmincas években ért el az Egyesült Államokba, de az első szaruhártyabankot a cornea átültetések jó minőségű donor-szaruhártyával való ellátására már New Yorkban hozta létre Dr. Richard Townley Paton 1944. december 15-én. Mr. Paton Az első donorok - a hatóságok engedélyével - a közeli Sing Sing börtön kivégzett elítéltjei voltak.
Az ilyen létesítmények számának növekedésével 1961-ben Chicagóban 25 szembankkal megalakult az Amerikai Szem Bank Társaság (Eye Bank Association of America, EBAA), az ország első transzplantációs társaságaként.

A tag bankok száma ma közel 60, és a ’61-es alakulás óta 2,2 millió cornea transzplantációt végeztek 95%-nál is magasabb sikerességi rátával. Napjainkban az Egyesült Államokban több mint 80 ezer szaruhártya transzplantációt végeznek évente, melyből 1300-hoz ma is az első amerikai szembank biztosítja a szaruhártyát.

A 1970-es évektől Nyugat-Európában is sorra nyíltak a cornea bankok, melyek fő feladata napjainkban a szaruhártyák műtét előtti vizsgálata, illetve tárolása. 24 ország közel 70 szövetbankjának működését az 1989-ben alakult Európai Szem Bank Társaság (European Eye Bank Association, EEBA) segíti. Azóta több mint 1 millió szaruhártyát vizsgáltak be, melyekből több, mint 700 ezer került beültetésre.
Napjainkban az Európai Szem Bank Társasághoz tartozó szaruhártya bankok összesen évente közel 40 ezer szaruhártyát preparálnak, melynek kétharmada kerül beültetésre.
A műtéti eljárások fejlődésével összhangban a cornea bankok ma már ínhártya (sclera), limbális őssejtek, és amniotikus membrán tárolásával is foglalkoznak.

Világszerte így évente összesen kb. 130 ezer szaruhártya-átültetést végeznek, miközben a becslések szerint 10 millió embernek lenne szüksége rá.

 

 

Az oldalon való kereséshez nyomja meg
a  Ctrl  F  billentyűt, a képernyőn erre
(alul vagy fent) megjelenik a keresés opció.
info@corneabank.hu

Ajánlott képernyő felbontás 1024x768 vagy nagyobb
   - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
A honlapon használt egyes elemek használatáról:
- A legfelső sor: (jobb oldalon) frissítés: az aktuális frissítés elvégezhető,
a gyengénlátóknak készült lapokhoz juthat a bal felső sarokban lévő ikonról,
itt a betüméret  gombokkal nagyobb méretben is olvashat ill. azt visszaállíthatja,
a nyelvikonra kattintva  választhat nyelvet.
- A főmenü sor alatt: a bal oldali széles hasáb az aktuális tartalom területe,
   a jobb oldali keskeny hasáb a főmenüsor melletti navigálási lehetőségeket biztosítja:
   a vissza gombbal az előző oldalra juthatunk,
   a keresés funkcióra itt ad információt az oldal,
   a függőleges menü: a főmenüsor aktuális menüi itt is mindig megtalálhatóak,
   a Google keresés: a Google-ban való keresés a honlapon belül innen.