Cornea Bank Budapest
fs_icon

A szaruhártya betegségei

Bakteriális keratitis, ulcus corneae (szaruhártya­gyulladás, szaruhártyafekély)
A szaruhártya fekélye általában a szaruhártyán keletkező kis sérüléssel kezdődik. Az itt kialakult hámhiányon keresztül kórokozók juthatnak a cornea strómájába, kis fehér beszűrődést váltva ki. A vírusos eredetű fekélyek (gyakran herpesz vírus okozza) kiújulhatnak fizikai igénybevétel hatására vagy spontán is. Fekély kialakulhat akkor is, ha idegentest kerül a szembe vagy kontaktlencse irritálja a szaruhártyát, különösen, ha alvás közben is viselik, vagy nem kellően fertőtlenítik. A-vitamin és fehérjehiány is szaruhártyafekély kialakulásához vezethet. Ha a szemhéjak záródása nem megfelelő, a szaruhártya kiszáradhat és irritálódhat; ez utóbbi sérüléshez és fekélyhez vezethet. Ezek a fekélyek rendszerint befertőződnek. A szaruhártya sérülhet befelé növő szempillák (trihiázis) illetve beforduló szemhéj (entropium) miatt is.
A szaruhártya fekélye fájdalmas, általában idegentest-érzéssel jár. Az erős fényérzékenységet és fájdalmat vált ki, fokozódik a könnytermelés. Fehér, pontszerű genny jelenhet meg a szaruhártyán. A fekély olykor az egész korneán kialakul és mélyre is terjedhet. Genny gyűlhet meg a szaruhártya mögött is. Minél mélyebb a fekély, annál súlyosabbak a tünetek és a szövődmények.
A szaruhártyafekélyek begyógyulhatnak a kezelés hatására, de kialakulhat átlátszatlan heg is, mely akadályozhatja a látást. További szövődmény lehet a mélybe terjedő fertőzés, a szaruhártya átlyukadása, a szivárványhártya elmozdulása és a szem roncsolódása.
A korai felismerés és kezelés nagyon fontos, mert a folya­mat terjedhet nagyon gyorsan, akár napok alatt perforációhoz vezetve. A későn kezdett terápia miatt a keratitisek egy része átlátszatlan heg­gel gyógyul, vagy az endophthalmi­tis miatt akár a szem elvesztésével is zárulhat.

 

 

Az oldalon való kereséshez nyomja meg
a  Ctrl  F  billentyűt, a képernyőn erre
(alul vagy fent) megjelenik a keresés opció.
info@corneabank.hu

Ajánlott képernyő felbontás 1024x768 vagy nagyobb
   - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
A honlapon használt egyes elemek használatáról:
- A legfelső sor: (jobb oldalon) frissítés: az aktuális frissítés elvégezhető,
a gyengénlátóknak készült lapokhoz juthat a bal felső sarokban lévő ikonról,
itt a betüméret  gombokkal nagyobb méretben is olvashat ill. azt visszaállíthatja,
a nyelvikonra kattintva  választhat nyelvet.
- A főmenü sor alatt: a bal oldali széles hasáb az aktuális tartalom területe,
   a jobb oldali keskeny hasáb a főmenüsor melletti navigálási lehetőségeket biztosítja:
   a vissza gombbal az előző oldalra juthatunk,
   a keresés funkcióra itt ad információt az oldal,
   a függőleges menü: a főmenüsor aktuális menüi itt is mindig megtalálhatóak,
   a Google keresés: a Google-ban való keresés a honlapon belül innen.