ACP - Fekete/Sárga színben
Alapértelmezett színsémaspace» vissza betüméret + -design
space


A cornea bankok kialakulása és története

 

Az első sikeres szaruhártya-átültetést 1905. december 7-én egy 11 éves fiúból egy 43 éves férfiba Dr. Eduard Konrad Zirm (1863-1944), az olmützi kórház osztrák származású szemész főorvosa végezte el. Bár a két átültetett szaruhártyából az egyikkel komplikációk adódtak, a másik egészen a beteg haláláig átlátszó maradt. A módszert a szintén osztrák származású Dr. Anton Elschnig (1863-1939), a Prágai Egyetem Szemészeti Klinikájának vezetője és professzora fejlesztette tovább, és 1919-ben kollégáival már több, mint száz ilyen műtétről tudtak beszámolni, melyek tíz százaléka sikeres volt.

Bár a szembetegségek gyógyításának ez a technikája csak a harmincas években ért el az Egyesült Államokba, de az első szaruhártyabankot a cornea átültetések jó minőségű donor-szaruhártyával való ellátására már New Yorkban hozta létre Dr. R. Townley Paton 1944 december 15-én.
Az első donorok - a hatóságok engedélyével - a közeli Sing-Sing börtön kivégzett elítéltjei voltak. Az ilyen létesítmények számának növekedésével 1961-ben Chicagóban 25 szembankkal megalakult az Amerikai Szem Bank Társaság (Eye Bank Association of America, EBAA), az ország első transzplantációs társaságaként.
A tag bankok száma ma már közel 70, és 1961 óta 2,2 millió cornea transzplantációt végeztek 95%-nál is magasabb sikerességi rátával. Napjainkban az Egyesült Államokban közel 80 ezer szaruhártya transzplantációt végeznek évente, melyből 1300-hoz ma is az első amerikai szembank biztosítja a szaruhártyát.

A 1970-es évektől Nyugat-Európában is sorra nyíltak a cornea bankok, melyek fő feladata napjainkban a szaruhártyák műtét előtti vizsgálata, illetve tárolása. 24 ország közel 70 szövetbankjának működését az 1989-ben alakult Európai Szem Bank Társaság (European Eye Bank Association, EEBA) segíti. Az azóta eltelt 34 évben több mint 1 millió szaruhártyát vizsgáltak be, melyekből több, mint 700 ezer került beültetésre. A műtéti eljárások fejlődésével összhangban a cornea bankok ma már ínhártya (sclera), limbális őssejtek, és amniotikus membrán tárolásával is foglalkoznak.

Napjainkban az Európai Szem Bank Társasághoz tartozó szaruhártya bankok összesen évente közel 40 ezer szaruhártyát preparálnak, melynek kétharmada kerül beültetésre.
Világszerte így évente összesen kb. 130 ezer szaruhártya-átültetést végeznek, miközben a becslések szerint 10 millió embernek lenne szüksége rá.