ACP - Fekete/Sárga színben
Alapértelmezett színsémaspace» vissza betüméret + -design
space


A budapesti Cornea Bank

 

Bizonyos fiatalkori és idősebb, 40-50 éves korban jelentkező öröklött szembetegségek gyógyítására még napjainkban is a szaruhártya-átültetés a legcélravezetőbb, illetve sok esetben az egyetlen gyógymód. Ugyancsak ez a beavatkozás segít különböző fertőzéses betegségek és sérülések esetén is.

Hazánkban az 1950-es évektől végeznek szaruhártya-átültetést, kezdetben donorból frissen vett corneát ültetve be a betegbe. Mivel ritkán lehetett előre meghatározni a donor szaruhártya érkezését, a betegek sokszor napokig, sőt hetekig várakoztak keresőképtelenül a kórházak szemészeti osztályain, amíg sorra kerülhettek. Emellett az átültetésre váró betegek számának növekedésével egyre nagyobb gondot kezdett jelenteni a megfelelő mennyiségű és minőségű cornea beszerzése is. Ezzel a módszerrel nem volt megoldva a donorok hepatitiszre, HIV-re és szifiliszre történő szűrése sem, amely ma már törvényi alapkövetelmény bármilyen transzplantáció esetében. A szaruhártya transzplantációra szoruló betegek számára történő megfelelő minőségű szaruhártya biztosításának céljából arra volt szükség, ami a világ sok országában addigra már gördülékenyen működött: cornea bankot kellett létrehozni.

Magyarország első önálló transzplantációs célú szaruhártya szövetbankja 1993 júliusában kezdte meg a működését CORNEA BANK BUDAPEST néven. Az igények nagyságát jelzi, hogy már ebben az első évben 100 beültetéshez biztosított szaruhártyát, az ezt követő első teljes évben pedig ez a szám meghaladta az 500-at. A laboratórium napjainkban a fővárosi és vidéki kórházak szemészeti osztályait, illetve a szemészeti klinikákat látja el szaruhártyával.

Működésének 30 éve alatt a Cornea Bank Budapest laboratórium által preparált és bevizsgált szaruhártyák száma meghaladta a 15.000-et, melyekből a beültetettek száma elérte a 11.000 darabot.

Laboratóriumunkban a nemzetközi normáknak megfelelően végezzük a szaruhártyák szövettani vizsgálatát, és a hozzá kapcsolódó kiegészítő vizsgálatokat. Ezek alapján csak nemzetközi előírásoknak megfelelő corneák kerülhetnek beültetésre. A donorokon hepatitisz B és C, HIV és szifilisz (Treponema) szűrést végzünk, a szövetek pedig mikroszkópos értékelésen, illetve mikrobiológiai vizsgálaton esnek át. Beültetésre csak megfelelő laboratóriumi vizsgálati eredményekkel rendelkező és a mikroszkópos vizsgálaton beültetésre alkalmasnak ítélt szaruhártyák kerülhetnek.

A budapesti Cornea Bank megalakulása óta tagja az 1989-ben alakult Európai Szem Bank Társaságnak (European Eye Bank Association, EEBA). A nemzetközi kapcsolat azóta is szoros, a laboratórium munkatársai több külföldi cornea bankban jártak tanulmányúton.