ACP - Fekete/Sárga színben
Alapértelmezett színsémaspace» vissza betüméret + -design
space


A budapesti Cornea Bank

 

Bizonyos fiatalkori és idősebb, 40-50 éves korban jelentkező öröklött szembetegségek gyógyítására még napjainkban is a szaruhártya-átültetés a legcélravezetőbb, illetve sok esetben az egyetlen gyógymód. Ugyancsak ez a beavatkozás segít különböző fertőzéses betegségek és sérülések esetén is.

Hazánkban az 1950-es évektől végeznek szaruhártya-átültetést, kezdetben donorból frissen vett corneát ültetve be a betegbe. Mivel ritkán lehetett előre meghatározni a donor szaruhártya érkezését, a betegek sokszor napokig, sőt hetekig várakoztak keresőképtelenül a kórházak szemészeti osztályain, amíg sorra kerülhettek. Emellett az átültetésre váró betegek számának növekedésével egyre nagyobb gondot kezdett jelenteni a megfelelő mennyiségű és minőségű cornea beszerzése is. Ezzel a módszerrel nem volt megoldva a donorok hepatitiszre, HIV-re és szifiliszre történő szűrése sem, amely ma már törvényi alapkövetelmény bármilyen transzplantáció esetében. A szaruhártya transzplantációra szoruló betegek számára történő megfelelő minőségű szaruhártya biztosításának céljából arra volt szükség, ami a világ sok országában addigra már gördülékenyen működött: cornea bankot kellett létrehozni.

Magyarország első önálló transzplantációs célú szaruhártya szövetbankja 1993 júliusában kezdte meg a működését CORNEA BANK BUDAPEST néven. Az igények nagyságát jelzi, hogy már ebben az első évben 100 beültetéshez biztosított szaruhártyát, az ezt követő első teljes évben pedig ez a szám meghaladta az 500-at. A laboratórium napjainkban a fővárosi és vidéki kórházak szemészeti osztályait, illetve a szemészeti klinikákat látja el szaruhártyával.

Magyarországon a szaruhártya-beültetés államilag finanszírozott műtét, míg Japánban 5 évet, sok nyugat-európai országban fél-egy évet kell várni a műtétre, addig hazánkban 1-2 hónap alatt sorra kerülhetnek a betegek. A budapesti Cornea Banknak nincs várólistája, a beültető intézmények által jelzett igényeket általában hétről-hétre teljesíti. A Bank által alkalmazott, világszerte használt közép és hosszú távú tárolási módszernek köszönhetően a műtétek időpontja tervezhető, a transzplantált szövetek minősége pedig akár többször ellenőrzött.

Laboratóriumunkban a nemzetközi normáknak megfelelően végezzük a szaruhártyák szövettani vizsgálatát, és a hozzá kapcsolódó kiegészítő vizsgálatokat. Ezek alapján csak nemzetközi előírásoknak megfelelő corneák kerülhetnek beültetésre. A donorokon hepatitisz B és C, HIV és szifilisz (Treponema) szűrést végzünk, a szövetek pedig mikroszkópos értékelésen, illetve mikrobiológiai vizsgálaton esnek át. Beültetésre csak megfelelő laboratóriumi vizsgálati eredményekkel rendelkező és a mikroszkópos vizsgálaton beültetésre alkalmasnak ítélt szaruhártyák kerülhetnek.

Működésének 25 éve alatt a Cornea Bank Budapest által preparált szaruhártyák száma megközelíti a 15.000-et, melyekből több, mint 10.000 darab került beültetésre. Magyarországon a laboratóriumi bevizsgálás és tárolás után beültetésre kerülő szaruhártyák túlnyomó többségét a budapesti Cornea Bank biztosítja. Az évente beültetésre kiadott szaruhártyák számát tekintve az Európai Unió 25 legnagyobb cornea bankja közé tartozik az Európai Szem Bank Társaság 24 országbeli közel 70 regisztrált tagja közül.

A budapesti Cornea Bank megalakulása óta tagja az 1989-ben alakult Európai Szem Bank Társaságnak (European Eye Bank Association, EEBA). Szervezésében tartotta a Társaság 1995 januárjában Budapesten a VII. éves konferenciáját. A nemzetközi kapcsolat azóta is szoros, a laboratórium munkatársai több külföldi cornea bankban jártak tanulmányúton, az új módszerekről tájékoztatást kapnak, felmerülő problémák esetén pedig külföldi tanácsadással is élhetnek.